Rolzegel uit Gortel

C. van Baarle

In 1981 werd in een brandgang langs de Gortelscheheide bij Epe een opvallende rode kraal gevonden. Bij nadere bestudering bleek de diep rode glazen kraal achttien tekentjes te hebben. Deze tekentjes vormen een nog  onopgelost raadsel. Gaat het hier om een versiering of zijn het schrift tekens. Ook de herkomst en de datering is onzeker.

De kraal heeft de vorm van een cilinder en is 1,2 cm. in doornede en 0,8 cm. hoog. In de lengte zit een gaatje van 0,1 cm. wat bijzonder klein is. De diep rode kleur is opvallend. Het glas is ondoorschijnend en bros van structuur.

De kraal heeft onder en boven een gietnaad. Aan de zijkant is dit een kleine verdikking.

De symbolen van negen tekens herhalen zich aan de andere zijde.

Hieruit is af te leiden dat de kraal gegoten is en dat bij het maken van de glazen kraal twee gietmallen zijn gebruikt. De wijze van de vervaardiging en het kleine gaatje zijn onbekend in onze archeologische perioden. De tekens en de datering zijn voor alsnog een onopgelost raadsel.

De kraal heeft de kenmerken van een zegelcilinder uit het Midden- Oosten.

De ingekerfde zegelcilinders hadden  in het Midden- Oosten een religieuze of burgerlijke voorstelling.

De zegels waren in de lengte doorboord en werden met een koord bevestigd aan de kleding of gedragen om de hals of pols. Zij dienden om documenten te onderteken of om de eigendommen van bepaalde goederen aan te merken.